Pierzi ceva dacă ești empatic?

Copiii cu părinți empatici sunt foarte avantajați și acest lucru este bine cunoscut: mai puțină depresie, mai puțină agresivitate, și, o empatie mai crescută față de propria persoană. La rândul lor, părinții prezintă mai multă stimă de sine atunci când fac efortul de a înțelege sentimentele copiilor lor.

Dar interior, astfel de părinți pot fi devastați.

O echipă de la Northwestern University a examinat costurile ascunse ale empatiei parentale. A descoperit că în timp ce copiii părinților empatici se descurcă mai bine fizic și emoțional, celulele părinților relevau o inflamație cronică, de joasă intensitate. Atunci când copiii lor suferă psihologic, sistemul imunitar al părinților primește o lovitură.

Cercetătorii au urmărit 247 de părinți și pe ai lor copii adolescenți în legătură cu cât de des și până la ce grad părinții puteau înțelege sentimentele copiilor lor și le puteau răspunde cu interesul potrivit. Au prelevat totodată și probe de sânge. Atât părinții empatici cât și copiii unor astfel de părinți se descurcau mai bine din punct de vedere psihologic. Copiii părinților empatici au prezentat totodată un nivel mai scăzut al marker-ilor inflamatorii. Părinții lor, dimpotrivă. Probele lor au relevat un proces inflamatoriu sistemic, de joasă intesitate.

Acest studiu, publicat online spre sfârsitul anului trecut și care va apărea luna viitoare în Health Psychology, urmează cercetarea publicată anul trecut în jurnalul Clinical Psychology Science. În cadrul acestei cercetări, echipa de la Northwestern a urmărit 143 de perechi de părinți și pe copiii lor, cu scopul de a observa empatia părinților și depresia copiiilor. Un an mai târziu, au recoltat probe de sânge de la părinți și au introdus o componentă bacteriană pentru a studia răspunsul imunitar.

Cu cât simptomele despresive ale copiilor aveau un nivel mai ridicat, cu atât marker-i inflamatorii ai părinților empatici aveau un nivel mai ridicat. Descoperirile au fost consecvente cu cercetarea anterioară care arăta că persoanele de îngrijire ale indivizilor cu boli cronice dezvoltă o stare inflamatorie cronică și de-a lungul timpului, le crește nivelul hormonilor de stres.

De ce se întâmplă așa? Empatia ne cere să dăm la o parte propriile noastre sentimente pentru a ne concentra pe sentimentele altuia, un efort care are legătură cu un nivel de stres crescut și un stare inflamatorie ridicată. Părinții empatici pot fi totodată mai dispuși să își sacrifice propria sănătate de dragul copiilor lor, dând la o parte lucruri ca somnul, exercițiile fizice și alte activități care ar putea diminua stresul celor care au grijă de alții.

Terapia de familie îi sfătuiește pe părinți cum să fie mai empatici, având în vedere beneficiul enorm pe care îl au copiii ca urmare a acestei atitudini. Dar dacă acest efort vine la pachet cu un preț fiziologic, părinții au nevoie să fie învățați cum să aibă grijă și de ei, spune Erika M. Manczak, autoarea acestor studii.

”Lucruri ca a dormi suficient, a face excerciții fizice și a reduce stresul sunt toate în legătură cu aceste tipuri de procese imunologice”, spune Manczak. ”Nu poate fi considerat egoism din partea părinților să își facă timp pentru astfel de lucruri – ele sunt, de fapt, absolut necesare pentru sănătatea lor fizică și mentală.”

empatie

– articol preluat din The Atlantic

Tags: